touch and go - polgári repülés minden mennyiségben

touch and go - polgári repülés minden mennyiségben

Kukoricásban landolt az Airbus - a moszkvai csoda

2019. augusztus 15. - Legjobb Áron


Tíz évvel a US Airways Airbus 320-as gépének csodával határos vízen landolása után, egy nagyon hasonló eset játszódott le Moszkva határában is. A repülőgép ezúttal is madarakkal ütközött, melynek következtében leálltak a hajtóművei és a pilótáknak nem maradt idejük arra, hogy eljussanak egy repülőtérre, így egy mezőgazdasági területen voltak kénytelenek leszállni. Bár a repülőgép jelentős károkat szenvedett a gépen utazó több mint 230 fő komolyabb sérülések nélkül úszta meg a kalandot.

ural2.jpg

 

Az amerikai gép kapitánya nemzeti hős lett, a sztori alapján könyvet írtak, mozifilmet forgattak. Annak alapján, amit most tudni lehet, az orosz gép személyzete is jól vizsgázott, mert ha a felszállás során valóban mind a két hajtóművük leállt, akkor nem sok lehetőségük volt a gép irányítására. Azt sem lehet tudni egyenlőre, hogy mennyire volt tudatos a kényszerleszállás helyének a kiválasztása, de szerencséjük volt, hogy semmilyen akadály nem volt a gép előtt, amivel a földön magatehetetlenül robogó géptest ütközött volna.

Minden évben lehet látni pár olyan esetet, amikor bár a repülőgép törzse erősen sérült egy rosszul sikerült felszállás vagy leszállás során történt túlfutás vagy a pályáról történő lesodródás után, de a gép utasai épségben, maximum kisebb sérülésekkel élték túl a balesetet. És van egy közös ezekben az estekben: az, hogy nem gyulladt ki a repülőgép. Az ilyen esetekben pedig igen jó esélye van az utasoknak a szerencsés megmenekülésre. Pedig a képek alapján az Airbus egyik hajtóműve leszakadt a földet éréskor és a másik is erősen roncsolódott. Sajnos az idén májusi moszkvai balesetnél nagyon jól látható volt, hogy milyen gyors és durva pusztítást okoz, ha tűz üt ki a repülőgépen.

Az orosz Ural Airlines gépe a moszkvai Zsukovszkij (Zhukovsky) repülőtérről Szimferopolba tartott, fedélzetén 226 utassal és hét fős személyzettel, és felszállás közben került bele egy madárrajba. A kényszerleszállásra a repülőtér közvetlen közelében került sor. A Zsukovszkij repülőtér egyike Moszkva négy polgári forgalmat lebonyolító légikikötőjének (a Sheremetyevo, a Vnukovo és a Domodedovo mellett), és egy aránylag új helyszínnek számít a polgári utasszállítás területén. Az Ural Airlines üzemelteti jelenleg a legtöbb járatot innen, és a belföldi úti célok mellett európai desztinációk felé bővítenek éppen.  

 

urala.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://touchandgo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515010944
süti beállítások módosítása